Friday, December 2, 2011

Segmen Mencari Blogger Setiap Negeri

Hye & Assalamualaikum.. Segmen ni si cantik Fiqah yang tag aku untuk join.. So nampak macam interesting, sebab ni bukan segmen mencari follower or tambah follower! Niat segmen ni dibuat pon untuk mengenal blogger dari negeri lain.. Mana taw boleh share something yang kita tak tahu dari negeri lain.. 

Oke, now aku start dengan cerita aku. call me venessa for short. *sape pernah face to face dengan aku baru boleh panggil vens. 19, ya muda lagi.. Aku lahir kat Keningau, SABAH. But aku dibesarkan di semenanjung, Malaysia. Dulu aku menetap kat Subang Jaya, Selangor then pindah kat Rawang, Selangor juga. Aku ada darah SARAWAK juga sebab my mama orang Iban, Serawak. My abah pula berbangsa Murut, Sabah. So aku MUBAN, pandai-2 buat bangsa sendiri. HAHA! Bagi akugaya hidup orang sabah, sarawak dan semenanjung sama je. Cuma custom and culture yang berbeza, dari segi kehidupan society little bit same. Yang aku suka tentang sabah and sarawak adalah dorang punya makanan. Fuhh~ tak jumpa kat semenanjung babe, jaranglah jumpa kadang-2 ada yang tak pernah jumpa. Pelik-2 je makanan dorang tapi sedp taw. Sebab bagi aku yang unik tu menarik! Kalau aku berkesempatan untuk rasa masakan budaya masyarakat lain aku just try je, tak kesah lah makanan dari semenanjung or sabah sarawak! Budaya sabah sarawak juga best taw, macam-2 ada. Tarian mereka, pakaian tradisional mereka, adat mereka, kepercayaan mereka! Serius sangat menarik! Aku bangga sebab aku lahir di negara MALAYSIA yang multi culture ni. 

NI tarian bangsa murut, tariannya ala-2 burung terbang sikit.

Ni pula tarian ngajat, aku nemu mimit ajak tok, belum pro lagik, enek aku nemu la. HEHE! Jakuk iban pun nemu mimit ajak tapi mengerti jugak lah kalau org jakuk iban dengan aku. Tarian ni selalu diadakan kalau ada event kat kampung aku. Dorang main musik pakai alat tradisional taw, btw aku dah try! Memang best!

Ni pula gambar aku pakai baju tradisional iban. Sorry, gambar kurang jelas..
Oke, tu jela aku nak cerita. Takat ni sahaja lah yea. Terima Kasih..
Nak join? Sila click sini intuk maklumat lanjut..
aku tag

26 comments:

  1. mcm interesting..

    nnt klu free saya buad k?

    ReplyDelete
  2. kalau tak sangat pon buat-2 sangat je.. theee!

    ReplyDelete
  3. Datang dari segmen yang sama http://nurainahusnabintizin.blogspot.com/2011/12/segmen-mencari-blogger-setiap-negeri.html
    Dah follow,kalau sudi,follow balik ya ^_^ Terima Kasih :D

    ReplyDelete
  4. Hye Venessa..

    thanks singgah my blog..dh follow sni..owh org sabah yg dok semenanjung eh..hehe..salam knal.. ^_^

    ReplyDelete
  5. TQ venessa. hai orang sabah! hee.

    ReplyDelete
  6. macam best je..boleh mintk tlg ajar menari x..hehe

    done follow u back..selalu singah jenguk blog sy yer

    ReplyDelete
  7. wah! such an interesting entry lah. pndai awak olah ayt. sy pun join segmen ni! ^_^

    ReplyDelete
  8. wow ! orang sabah ^^ sama ngan bestfriend ash :) dia lahir kat tawau ..
    pape pon , ash singgah da follow sini :)
    thanks sbb sudi kunjung my blog .

    http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.com/2011/12/segmen-mencari-blogger-setiap-negeri.html

    ReplyDelete
  9. @mimie_za
    hehe! bole-2 nanti sy buat tutorial.. adeyhh, rosak tarian org..

    ReplyDelete
  10. @mimie_za
    hehe! bole-2 nanti sy buat tutorial.. adeyhh, rosak tarian org..

    ReplyDelete
  11. @Fiena Qiena
    hye ash! owh bestfriend org tawau, tawau kat mana?

    ReplyDelete
  12. Wah! orang Sabah. baru je pergi Sabah. tapi dah balik. btw, salam perkenalan orang 3negeri. Sabah, Sarawak, Selangor. hehe

    ReplyDelete
  13. @siti hidayah
    hye! yes 3 negeri.. :D salam perkenalan juga..

    ReplyDelete
  14. http://sofiyahasya.blogspot.com/2011/12/segmen-mencari-blogger-setiap-negeri.html

    salam kenal & follow sini

    ReplyDelete
  15. hai venessa, sory lmbat balas ur visit aritu, btw u looked nice in that traditional clothes :) hehe

    ReplyDelete
  16. datang dari segmen sama..

    maaf kerana lambat membalas kunjungan..

    follow you!

    ;p

    ReplyDelete
  17. singgah sni smbil promote segmen sy.

    http://eabufairytale.blogspot.com/2011/12/segmen-najwa-jom-menjala-follower.html

    ReplyDelete
  18. Singgah sini..
    Follow sini.. 259
    Salam kenal

    U r in my blog list :)

    ReplyDelete